lördag 11 augusti 2012

På upptäcksfärd i ett naturreservat...



Vi har många fina naturreservat och nationalparker runt om oss i Sverige. Det gäller bara att ta sig tid att besöka dessa fina och intressanta områden, vilket ger så mycket tillbaka... varje gång.
Varje besök är ett äventyr som bjuder på oändligt mycket att upptäcka både för den som gillar djur, stora som små, naturens egen skönhet eller bara vill ta en promenad i avskildhet i en lugn och avstressande miljö...


TIPS


ETT TIPS ! när Du tittar på bilderna men även vill följa texten;
  • Klicka på en bild = Visningsfönstret med bilden kommer upp.
  • (Klicka bilden = Nästa bild visas)
  • Klicka BREDVID bilden (i det svarta) = Tillbaka till texten !!

     Fungerar inte på Internet Explorer... minns inte vilket år det var när den browsern fungerade ok...


Öppna ögonen

I början kan det vara svårt att "öppna ögonen" när man kommer från storstadens högljudda och stressiga miljö där man i självbevarelsedrift automatiskt sorterar bort en stor del av alla syn- och hörselintryck för att inte överbelasta hjärnan och gå upp i spinn. Om man bor mitt i "smeten" så tänker man antagligen inte på det... det är som vanligt, inget konstigt... det är inte förrän du gör ett miljöombyte och kommer bort från allt vad stadskärna heter som du märker den markanta skillnaden... man behöver inte stänga igen och filtrera, utan kan helhjärtat öppna alla sinnen och släppa in alla härliga sinnesintryck.
Våga fly någon timme från storstadspulsen...

Så "öppna ögonen", "spetsa öronen" och låt skogsluftens alla dofter passera genom din näsa ! Låt alla dina sinnen, ohämmat, ge dig nya intryck och utökad livskraft. Se det vackra runt omkring dig !
Det finns naturreservat med jättefin utsikt över åkrar, ängar och sjöar. Bara sitta där
och titta är rofyllt, och det är inte helt omöjligt att du får se en av de stora, grymt
vackra, rovfåglarna segla uppe i skyn.

Upplev !

Upplev den avstressande miljön i våra vackra naturskyddsområden och nationalparker. Packa fikakorgen, ta på dig oömma kläder och skor och ge dig ut på ett annorlunda äventyr. Det finns jättebra tips i de guider vilka brukar finnas vid informationstavlorna intill "ingången" till naturskyddsområdet eller nationalparken. Tråkigt nog går de åt ganska fort och brukar ofta vara slut. Men de går att få tag i och ladda ner från nätet i stället ! De går även ibland att beställa ett ex.

(Sätter ingen länk då de aldrig fungerar någon längre tid... med frustration som följd...)

Gå in på Södertälje Kommuns hemsida och sök
på "naturreservat" så hittar du den här boken.
Gå in på Södertälje Kommuns hemsida och sök
på "nationalpark" så hittar du den här boken som pdf.
      

Guider

Det finns en guide skriven av Länsstyrelsen som heter "Utflyktsguide till 33 skyddade naturområden i Stockholms län". Här i Södertälje har även Miljökontoret tagit fram en egen guide till Södertäljes naturreservat som heter "Södertäljes naturreservat". Rekommenderas.
Vissa av reservaten tas upp i båda guiderna. Kompletterar varandra textmässigt.
Jag träffade vid ett tillfälle en av naturreservatens förvaltare Bjarne Tutturen som hastigast. Jag minns det mycket väl. Jag var med ett par kompisar i skogen för att få se en tjäder på lite närmare håll... det blev ett närgånget möte kan jag lova (historien finns att läsa i ett tidigare inlägg). Jag fick lära mig mycket under de minuter som han var närvarande, vilket även ändrade min attityd till den praktfulla fågeln. Kunskap är en värdefull nyckel till hur djur och natur fungerar...

 

Upptäck !

- På ängen kan du hitta vackra blomsterbärande växter. Stanna i solgasset och titta rakt in bland de vackra ängsblommorna... låt blicken vandra från växt till växt, från blad till blad. Du kommer att hitta förvånansvärt mycket olika små intressanta kryp som har fullt upp med att arbeta. Alla de hundratals som flyger kan man ofta höra ljudet av som ett surrande bakgrundssorl.

Fjärilar

Fjärilar finns det massor av, vilket är trevligt att titta på. Kan man komma riktigt nära får man se mycket vackra detaljer som man normalt inte lägger märke till... Det är lite olika på olika sorter av fjärilar hur närma man kan komma. En del är riktigt vaksamma och lyfter så fort man bara tittar åt deras håll, medan andra inte verkar bry sig alls. Då går det att stå riktigt nära och titta på den ludna lilla varelsen när den letar nektar med sitt långa "sugrör".
Detta är en av alla de sorter av pärlemofjärilar som finns representerade i vår natur. Det finns hur mycket
fakta som helst att grotta ner sig i om man vill lära sig mer om dessa, ängens skönheter.
Men det är ju inte ett måste... man kan ju bara stå och titta och njuta...
En del arter går att komma riktigt nära när de letar nektar med sitt långa "sugrör". Vingarna ser ut som ådrade löv på denna citronfjäril. Allt för att lura en eventuell angripare, för angripare finns det vilket du kommer få se senare i bloggen.

Fjärilarnas ögon och mundelar ser riktigt underliga ut om man tittar efter på
närmare håll... sugröret ligger liksom i en ficka på huvudet.

Humlan

Humlan är, liksom fjärilen, en flitig samlare av nektar. Det är en liten korthårig tjockis med mycket små vingar... dessa små vingar har diskuterats flitigt... ska den egentligen kunna flyga? Det är ju en förhållandevis stor individ. Jag tycker de är trevligare är exempelvis getingar som är så PÅÅ hela tiden när de ska ända in i ansiktet på en och så är de även ganska aggressiva. Humlan är lugnare och surrar lugnt vidare om man föser bort den.

Humla i nöd

Jag har "räddat" humlor vid ett par tillfällen. De har kommit in i lägenheten när jag vädrat varma sommardagar och inte hittat ut igen. De var alldeles försvagade och kröp sakta fram på golvet. Då tog jag och la den på kanten av ett fat med lite vatten som jag spetsat med lite socker. Försiktigt petade jag ner humlan mot vattnet. Då kom den förhållandevis långa tungan ut och lapade sockervatten. Den höll på med det ett tag så det skulle nog hunnits med en och annan makrobild... Det är ganska intressant att se dem på så nära håll. Nästa gång kommer jag nog ta fram makrogluggen...

Insektskrock

Vad händer om fjärilar och humlor vill åt samma blomma... Ibland kan man få se när olika sorters insekter som stöter ihop vilket är oundvikligt med så många individer i farten samtidigt. De har ju även samma mål. Men faktum är att humlorna har faktiskt inte något agg mot fjärilar så att de attackerar eller så, vad jag har sett.
Humlorna är de som brukar dra det längsta strået i ett möte som detta. Det är kul att se när de vänligt men bestämt skuffar undan de andra insekterna på samma blomma. De lyfter ett par av sina ben och knuffas, även om det är en annan humla som är i vägen. Vem som ger sig om båda envisas beror nog på... men det brukar lösa sig.

Blomflugan

Blomflugan är en liten nyfiken och rolig insekt. Den kan stå alldeles stilla i luften vilket gör att man kan se den förhållandevis tydligt. Om man sakta och försiktigt räcker fram ett finger så händer det att den slår sig ner på fingertoppen. Då går det att ta en närmare titt på den. Men den minsta störning så försvinner den blixtsnabbt iväg. Den är mycket snabb... men ibland räcker inte ens det...
Blomflugan, liten och pigg far den runt bland ängsblomstren.

 Jagad

Hur snabb blomflugan än är, så finns det individer som är lika snabba, om inte snabbare i och med att de även är mycket svåra att upptäcka. Spindlar finns i ett antal varianter och de jagar på ett antal olika sätt...
I mycket vanliga och välbesökta hundlokan gömmer sig en figur som insekter
som blomflugan ska passa sig för, som dock är ganska svårt. Den lilla krabaten
gillar tydligen inte närgångna fotografer...

Blomkrabbspindeln, som den heter, smälter in i sin miljö så pass bra att de är
mycket svåra att se om man inte vet att den är där... när de rör sig över växterna
är det lättare att avslöja den väl kamouflerade spindeln.

När den väl kommer fram kan man se hur vacker den är... eller... Den som har
spindelfobi kan ju titta på den på lite avstånd. De är en nyttig och helt harmlös
spindel som gömmer sig om du blir för närgången.

Blomkrabbspindeln

Blomkrabbspindeln har åtta ögon som är placerade så att den har bra koll både framåt, åt sidorna och uppåt. Till viss del ser den nog bakåt också. Den har åtta ben. De bakre fyra bakre benen använder den huvudsakligen till att ta sig fram och att hålla sig fast i underlaget när den fångar ett byte. De fyra främre benen är mycket kraftigare än de bakre och fungerar som fångstarmar. De slår ihop som en råttfälla när ett byte kommer tillräckligt nära och är kraftiga nog att hålla i bytet.


Denna Blomkrabbspindel är ganska liten och smälter in mycket bra på den Hundloka
den sitter på. Men det finns större. Det är honan som är "vit", men kan även skifta
i gult och grönt beroende på underlaget.

När Blomkrabbspindeln "jagar" sitter den förankrad med sina fyra mindre bakre ben och
sträcker ut de fyra kraftiga främre benen från kroppen som på bilden. När en insekt sätter
sig på blomman för att leta nektar är det mycket troligt att den inte ser spindeln som
blixtsnabbt slår till... vilket nästa bild visar...

...när en blomfluga trillar dit. Den förhållandevis lilla  och väl kamouflerade
Blomkrabbspindeln slår till blixtsnabbt. Det ser ut som om blomflugan "fastnar" på
blomman, som om den varit magnetisk. En närmare titt visar att den lilla spindeln
håller flugan i ett järngrepp med sina fyra kraftiga framben.


Det här exemplaret av Blomkrabbspindeln är klart mycket större än den på de
tidigare bilderna. Man ser lite av den gula nyansen som den kan skifta till,
men ett komplett "färgbyte" kan ta upp till ett par dagar.
(Hanarna är mindre och mörktecknade)
En större fjäril är inget problem för en Blomkrabbspindel i den här storleken.
De tar byten som är mycket större än de själva.

Spindlar finns det oändligt många arter av, stora och små. Jag skulle, utan att vara expert, gissa
på att detta är någon typ av Mattvävarspindel... (Tittade i Bonniers Naturguide)

Katten på råttan...

Spindlarna är ju riktiga rovdjur som fångar sina byten på lite olika sätt. I krypens värld går inte spindlarna säkra heller... även en skräckinjagande spindel kan bli ett byte. Om den kommer i vägen för exempelvis en Vägstekel så ligger den risigt till...
Detta är en Vägstekel. Den är inte nyttig att träffa på vid fel
tillfälle om man är en spindel... När Vägstekeln hittar en lämplig
spindel attackerar den och en kamp utspelar sig. Stekeln måste
hålla sig undan spindelns giftkäkar.
Oftast är stekeln snabbast och paralyserar sitt offer snabbt.
Honan gräver ett hål som den paralyserade spindeln släpas ner i.
Hon lägger sedan ett ägg på spindeln innan hålan förseglas.
Därmed har vägstekelns avkomma färsk föda ett tag framöver.

Vägstekeln

Vägstekelns gift är tillräckligt starkt för att förlama riktigt stora spindlar. De kan försvara sig om man är för närgången och sticket kan vara mycket smärtsamt, så "se men inte röra" är en bra tumregel i detta fall. Den hittas oftast på blommor eller på marken i öppna sandiga miljöer. Har man riktig tur kan man kanske få se när spindeln släpas ner i hålan... och hålet förseglas...
  

Kryp, kryp, kryp...

Jag brukar hela tiden flumma in på, som jag tycker, alla dessa fascinerande småkryp som omger oss, men man får ju absolut inte glömma bort den miljö som de lever i. Den är mycket vacker. För att få full valuta för sitt besök i det "fria" är det dock viktigt att låta dig förföras av naturens skönhet... "öppna ögonen", låta alla sinnen få full frihet att leverera intryck och låta dig upptäcka alla vackra detaljer som finns där mitt framför dig.

Slöjad sol...




Naturen, ljuset, dofter, läten...

Ljuset ändrar sig från morgon till kväll genom solens väg över himlavalvet. Allt blir så olika från motljus till medljus. Molnen har också stor inverkan på ljuset, från lätta diffuserande slöjmoln till skuggorna av de tyngre ovädersmolnen. Färgtemperaturen växlar från solens varmt gula sken till reflektionen av den kalla blå och himlen. Utan moln ökar kontrasten dramatiskt mellan sol- och skuggsida.
Motljus...

Eftermiddagssol...


Solen städar undan morgondimman...

Morgonen är guld

Jag rekommenderar att ta dig ut tidigt på morgonen, ju tidigare ju bättre. Naturen är mycket vacker när den håller på att vakna... ljuset är speciellt när solen bryter igenom morgondiset, det är ofta nästan vindstilla vilket gör att man kan höra vartenda litet ljud. En del fåglars läte ekar utöver sjön. Måste upplevas.

2 kommentarer:

  1. fina bilder med komplementerad text till,du bjöd på.morgon stund har guld i mun.ligger en hel del i det.hare så bra mvh ronny

    SvaraRadera
  2. Så många underbara och intressanta foton! Det är verkligen precis så fantastiskt som du beskriver i texten, när man med "kameran redo" spanar ut över vegetationen med full fokus på allt smått som rör sig. Jag kan känna att det finns så många insekter och djur som lever runt omkring oss, som jag aldrig ens hade "sett live" innan jag började fota små kryp. Jag har med hjälp av att ha kameran mellan mig och just spindlar, nästan kommit över min rädsla för spindlar.Ju mer kunskap om det som finns i vår omvärld vi öppnar upp våra sinnen för, och delar med oss av till andra, desto fler fantastiska upplevelser och möten kommer vi alla att få uppleva. Tror som du att det är speciellt viktigt för oss människor att komma iväg från storstadens buller och stress och alla synintryck, och istället passa på att njuta av att "bara vara" i "Nuet" ute bland allt det vackra i naturen./Hälsningar Maria

    SvaraRadera